BIOLOGICAL CLASSIFICATION-NEET PRACTICE QUESTIONS

                                                              BIOLOGICAL CLASSIFICATION                                                         

26. Contractile vacuoles of Paramoecium are analogous to:

A) Sweat glands of mammals

B) Uriniferous tubules

C) Gastrovascular cavity of Hydra

D) Typhlosole of earthworm

Correct Answer: B

27.

Members of Phycomycetes are found:       
(i) in aquatic habitats
(ii) on decaying wood
(iii) in moist and damp places
(iv) as obligate parasite on plants
Which of the statements given above are correct?

A) (i) and (ii)

B) (ii), (iii) and (iv)                         

C) (i), (ii) and (iii)

D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Correct Answer: D

28.  The symbiotic association of fungi and algae is called:    

A) Lichen  

B) Mycorrhiza

C) Rhizome           

D) Endomycorrhiza

Correct Answer: A

29.  Which of the following combinations of characters is true for slime moulds?

A) Parasitic, plasmodium with true walls, spores dispersed by air currents.

B) Saprophytic, plasmodium without walls, spores dispersed by water.

C) Parasitic, plasmodium without walls, spores dispersed by water.

D) Saprophytic, plasmodium without walls, spores dispersed by air currents.

Correct Answer: D

30.  Nutritionally bacteria are:

A) Autotrophic       

B) Symbiotic

C) Parasitic           

D) All of the above

Correct Answer: D

31.  Which bacteria would function best in hot temperatures

(4560C)
?

A) Psychrophiles

B) Thermophiles

C) Mesophiles

D) All would do equally well

Correct Answer: B

32.  If the generation time of a bacterium is 40 minutes and a culture containing 

107
 cells/ml is grown for 4 hours, then calculate its population after that period.

A) 64×107
     

B)32×107

C) 6×107
                          

D) 40×107

Correct Answer: A

33.  Smallest virus is:      

A) Foot and Mouth virus   

B) Alfalfa Mosaic virus                      

C) Pseudomonas                        

D) TMV

  • Correct Answer: A

34.  Yeast is an important source of:

A) Vitamin C    

B) Vitamin B

C) Vitamin A      

D) Vitamin D

  • Correct Answer: B

35.  In manufacturing of bread, it becomes porous due to release of 

CO2
 by the action of:        

A)  Virus  

B) Yeast

C) Bacteria         

D) Protozoans

Correct Answer: B

36.  Which of the following statements is correct for both blue-green algae and bacteria?

A) Both show anaerobic respiration.

B) Both have chlorophyll pigment.

C) Both are devoid of true nucleus.

D) None of the above

Correct Answer: C

37.  Match column-I with column-II and select the correct answer using the codes given below.

Column-IColumn-II
A.ChrysophytesI.Paramoecium
B.DinoflagellatesII.Euglena
C.EuglenoidsIII.Gonyaulax
D.ProtozoansIVDiatoms

A) A-I        B-III     C-II       D-IV

B) A-II         B-IV    C-III      D-I

C) A-IV        B-II     C-III      D-I

D) A-IV        B-III    C-II       D-I

Correct Answer: D

38.  The phylogenetic system of classification was put forth by:

A) Carolus Linnaeus

B) George Bentham and Joseph Dalton Hooker

C) Theophrastus

D) Adolf Engler and Karl PrantI

Correct Answer: D

39.  Plasmodium, the parasite, belongs to class:

A) Sarcodina   

B) Ciliata

C) Sporozoa          

D) Dinophyceae

  • Correct Answer: C

40.  In the five kingdom system of classification, which single kingdom out of the following can include blue-green algae, nitrogen fixing bacteria and methanogenic archaebacteria?

A) Monera             

B) Fungi

C) Plantae             

D) Protista

  • Correct Answer: A

41. 

Read the following statements and answer the question.
(i) Some members are saprophytes or parasites while a large number of them are decomposers of litter and help in mineral cycling.
(ii) They reproduce only by asexual spores known as conidia.
(iii) Mycelium is septate and branched.
(iv) Altemaria, Colletotrichum and Trichoderma are examples of this class.
Which of the following class of fungi is being described by the above statements?

A) Phycomycetes   

B) Deuteromycetes

C) Basidiomycetes              

D) Ascomycetes

Correct Answer: B

42.  Match column-I with column-II and select the correct answer using the codes given below.

Column-IColumn-II
A.StreptomycesI.Food poisoning
B.RhizobiumII.Source of antibiotics
C.NitrosomonasIII.Nitrogen fixation
D.AcetobacterIV.Nitrification
V.Vinegar synthesis

A) A-II         B-III      C-I      D-V

B) A-II         B-III      C-IV    D-V

C) A-IV        B-V     C-I       D-III

D) A-V         B-I      C-III     D-IV

  • Correct Answer: B

43.  Which one of the following pairs is not correctly matched?

A) Anabaena   -   Cyanobacteria

B) Amoeba   -    Protozoa

C) Gonyaulax  -   Dinoflagellates

D) Albugo      -   Chrysophytes

Correct Answer: D

44. The cell wall of fungi is made up of:

A) Chitin   

B) Cellulose

C) Pectin   

D) Suberin

Correct Answer: A

45.  The main difference between Gram positive and Gram negative bacteria lies in the composition of:

A) Cilia                 

B) Cell wall

C) Nucleolus             

D) Cytoplasm

Correct Answer: B

46.  LPP-1 is a:

A) Bacterium         

B) Fungus

C) Bacteriophage

D) Cyanophage

Correct Answer: D

47. The conditions which would be favoured by thermoacidophiles are:

A) Hot and alkaline

B) Snow and acidic

C) Hot sulphur spring

D) Gut of cows

48.  Natural system of classification differs from artificial system in:                  

A) employing only one floral trait

B) taking only one vegetative trait

C) bringing out similarities and dissimilarities

D) developing evolutionary trends

  • Correct Answer: C


49.  The genetic material in viruses is/are:

A) Only RNA

B) Only DNA

C) RNA and DNA both

D) RNA or DNA i. e. one nucleic acid in a virus

Correct Answer: D

50.  Which of the following fungi are edible?

A) Agaricus campestris

B) Morchella esculenta

C) Podaxon prodaxis

D) All of the above

Correct Answer: D

51.  Match the terms given in column-I with their examples given in column-II and choose the correct option.

A.AscusI.Spirulina
B.BasidiumII.Penicillium
C.ProtistaIII.Agaricus
D.CyanobacteriaIV.Euglena
E.AnimaliaV.Sponges

A) A-II       B-III      C-IV      D-V       E-I

B) A-I        B-II       C-III      D-V       E-IV

C) A-II       B-V       C-III      D-I        E-IV

D) A-II       B-III      C-IV      D-I        E-V

Correct Answer: D

52.  Which protist reproduces both by binary fission and conjugation?

A) Amoeba        

B) Paramoecium

C) Euglena            

D) Monocystis

Correct Answer: B

53.  Which of the following statements is not correct for methanogens?

A) They are archaebacteria.

B) They live in marshy areas.

C) Methane is their preferred carbon source.

D) They are present in guts of several ruminant animals (cow, buffaloes) and produce biogas 

(CH4)
from the dung of these animals.

Correct Answer: C
54.  The given figure shows some structures labelled as 1, 2, 3 and 4. Which structure has the protein coat that encloses the nucleic acid? 

A) 1         

B) 2

C) 3                                 

D) 4

Correct Answer: A

55.  Enveloped virus infects/enters the host cell through:

A) Direct penetration

B) Injecting nucleic acid

C) Endocytosis

D) Endocytosis through chemical stimulators

Correct Answer: B

56. Infective stage of Entamoeba histolytica is:

A) Trophozoite

B) Pre cyst

C) Uninucleate cyst

D) Tetranucleate cyst 

Correct Answer: D

57. Cyanobacteria are:      

A) mosses which attack bacteria     

B) bacteria which attack cyanophyceae      

C) autotrophic organisms with phycocyanin

D) None of the above

Correct Answer: C

58.  Whittaker placed prokaryotes and akaryotes in:

A) Protista     

B) Protozoa

C) Plantae             

D) Monera

Correct Answer: D

59.  Viruses that infect bacteria, multiply and cause their lysis, are called:

A) Lysozymes                    

B) Lipolytic

C) Lytic                

D) Lysogenic

Correct Answer: C

60.  Archaea differ from eubacteria in which one of the following features?

A) They have a rigid wall.

B) Their cell wall lacks peptidoglycan component.

C) They have 16s rRNA.

D) They are very ancient.

  • Correct Answer: B

61.  Leishmania tropica produces:

A) Sleeping sickness

B) Malaria

C) Dysentery                     

D) Oriental sores

  • Correct Answer: D

62.  Common bread mold is:

A) Yeast     

B) Rhizopus

C) Bacteria        

D) Virus

Correct Answer: B

63. Which of the following fixes atmospheric N?

A) Nostoc              

B) Algae

C) Methanogens     

D) None of these

  • Correct Answer: A

64.  Which of the following is not a character of protista?

A) Protists are prokaryotic.

B) Some protists have cell walls.

C) Mode of nutrition is both autotrophic and heterotrophic.

D) Body organisation is cellular.

  • Correct Answer: A

65. Which of the following statements is not correct for viruses?

A) Viruses are obligate parasites.

B) Viruses can multiply only when they are inside the living cells.

C) Viruses cannot pass through bacterial filters.

D) Viruses are made up of protein and DNA or RNA (never both DNA and RNA). 

Correct Answer: C

 



Comments

Popular posts from this blog

NUTRITION IN AMOEBA

PLANT KINGDOM-BRYOPHYTES